Gordon Ramsay’s "Secrets"


Gordon Ramsay


[Σεπτέμβριος 2012]


Θα έλεγε κανείς πως ο Βρετανός σεφ με την έντονη τηλεοπτική παρουσία δε χρειάζεται συστάσεις. Δεν είναι όμως πολλοί εκείνοι που γνωρίζουν ότι το εστιατόριό του έχει κερδίσει το τρίτο αστέρι Michelin και ο ίδιος μια σειρά από βραβεία για όλα σχεδόν τα εγχειρήματά του ως σήμερα, εξασφαλίζοντας το σεβασμό των συναδέλφων του και την παγκόσμια αναγνώρισή του ως ενός από τα ταλέντα της σύγχρονης βρετανικής κουζίνας.

Οι συνταγές του συνδυάζουν έξυπνα τα χαρακτηριστικά τοπικά υλικά, με μια τάση προς ιταλικής φιλοσοφίας τρόπους και πάντοτε αντανακλούν το ταμπεραμέντο του –δυναμικές και εξέχουσες. Με αυτό το βιβλίο οι αναγνώστες αποκτούν μια συλλογή από ακριβώς τέτοιες, αλλά και κάτι παραπάνω:

Ο Ramsay μοιράζεται τα μυστικά της μαγειρικής του. Κλασικές, αλλά και δικής του εμπνεύσεως τεχνικές, εναλλακτικοί και γρήγοροι τρόποι μαγειρέματος παρουσιάζονται βήμα βήμα με την υποβοήθηση των εξαιρετικών φωτογραφιών της έκδοσης, ανοίγοντας έναν εύκολο δρόμο για υψηλή μαγειρική στο σπίτι.

Πολύ χρήσιμες και οι οδηγίες προετοιμασίας των υλικών για την ελαχιστοποίηση της φασαρίας στην κουζίνα, όπως και οι προτάσεις αξιοποίησης των υλικών που περισσεύουν από την κάθε συνταγή.
 

Πουρές από κουνουπίδι, αρωματισμένος με βότανα
1 μέτριο κουνουπίδι
300mlγάλα
1 μικρό φύλλο δάφνης
1 κλωναράκι θυμάρι
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι
 
1. Καθαρίστε το κουνουπίδι από τα φύλλα και κόψτε το σε μπουκετάκια. Τοποθετήστε το σε ένα τηγάνι και προσθέστε το γάλα, τα μυρωδικά και περίπου ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το να σιγοβράζει. Αν θέλετε να σερβίρεται τα μπουκετάκια σκέτα ως συνοδευτικό, στραγγίστε τα μετά από 5-7 λεπτά. Για τον πουρέ, αφήστε το να μαγειρευτεί 12-15 λεπτά μέχρι τα μπουκετάκια να γίνουν πολύ τρυφερά.
2. Στραγγίστε το κουνουπίδι και πετάξτε τα μυρωδικά, φυλάσσοντας το γάλα. Αλέστε το κουνουπίδι μέχρι να γίνει πολύ μαλακό, προσθέτοντας κάθε τόσο από το γάλα για να αποκτήσει κρεμώδη υφή. Φροντίστε κάθε τόσο να κατεβάζετε με μια σπάτουλα το υλικό που απομένει στα τοιχώματα του μπλέντερ. Μπορεί να χρειαστεί να το αλέθετε για 5 ολόκληρα λεπτά για να πετύχετε την απαλή, μεταξένια υφή που πρέπει να έχει.
3. Δοκιμάστε και προσθέστε αν χρειάζεται αλάτι και πιπέρι. Σερβίρεται πολύ πολύ ζεστό.
 
* Το γάλα στο οποίο μαγειρεύτηκε το κουνουπίδι, αν περίσσεψε, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δώσει γεύση σε μια μπεσαμέλ.
*Αυτός είναι ένας τρόπος μαγειρέματος που εξαφανίζει τη δυσάρεστη μυρωδιά που αναδίδει το βρασμένο κουνουπίδι και μπορείτε να τον χρησιμοποιείται οποτεδήποτε.
*Η συνταγή αυτή γίνεται εξαιρετική βάση για ένα πιάτο με τηγανητά ψάρια ή χτένια που έχουν αρωματιστεί με κάρρυ.