Letters to a young chef


Daniel Boulud


[Δεκέμβριος 2012]


Ο Daniel Boulud είναι ο άνθρωπος που αναζωογόνησε το ενδιαφέρον για τη γαλλική κουζίνα, ξεκίνησε έφηβος από ένα γαλλικό χωριουδάκι και κατέκτησε την Αμερική. Με ένα βιογραφικό του περιλαμβάνει τη μαθητεία του πλάι στους μεγάλους Vergé, Blanc και Guérard, το πολυπόθητο τρίτο αστέρι Michelin, αμέτρητες βραβεύσεις και  έναν από τους ισχυρότερους ομίλους στο χώρο της εστίασης, ο Boulud δικαιολογημένα συμμετέχει σε μια σειρά με τίτλο ‘The art of mentoring’.

Ως ένας Rilke της γαστρονομίας μοιράζεται με ενθουσιασμό τις αλήθειες της ζωής και της κουζίνας, θέτοντας σημαντικά ερωτήματα και δίνοντας απλές απαντήσεις σε όσα ο ίδιος θεωρεί ότι οφείλει να πράττει από τη μια ο σεφ και από την άλλη, ο εστιάτορας. Οι προκλήσεις του επαγγέλματος σήμερα, ο δύσκολος δρόμος προς την κατάκτηση μιας τέχνης απαιτητικής και οι ανταμοιβές της, αλλά και συμβουλές για τη διαχείριση των υλικών και της κουζίνας, αναπτύσσονται εύστοχα και συνοπτικά σε ένα βιβλίο που ισορροπεί μεταξύ απομνημονεύματος και εγχειριδίου και επιφυλάσσει για τον αναγνώστη μια σειρά εκλεκτών συνταγών του συγγραφέα, μια για κάθε ορόσημο της καριέρας του.

Στα «Γράμματα σ’ έναν νέο Chef» καταφέρνουν να συναντηθούν τα προτερήματα μιας αξιόλογης βιογραφίας και μιας εμπνευσμένης διάλεξης, που τελικά, δεν αφορά μόνο τους νέους  chef. Δεν είναι ένα βιβλίο που θα στείλει το γαστρονόμο στην κουζίνα να πειραματιστεί με συνταγές, ούτε και είναι ρηξικέλευθο σε επίπεδο σκέψης. Έχει όμως εκείνα τα συχνά αδιόρατα στοιχεία που κάνουν ένα βιβλίο να διαβάζεται ξανά και ξανά, να δωρίζεται, να δανείζεται και να συζητιέται. 

Απόσπασμα
«Όποιος έχει βρει αυτό το ένα πάθος που τον οδηγεί στη ζωή του είναι πολύ τυχερός. Οι περισσότεροι άνθρωποι ποτέ δε θα βιώσουν την εξέλιξη των δεξιοτήτων τους και το αίσθημα αποστολής με τον τρόπο που τα βιώνει ένας chef στην καριέρα του.
Από την πρώτη σου μέρα και όσο προχωράς σε αυτό το επάγγελμα, πρέπει να αναζητάς τους καλύτερους δασκάλους, τα καλύτερα εστιατόρια, τους καλύτερους προμηθευτές και τους καλύτερους συνεργάτες, γιατί δεν είσαι άλλο από το υπόβαθρο που έχεις αποκτήσει και τους ανθρώπους με τους οποίους δουλεύεις.

(…) Στο τέλος, σημασία έχει να κάνεις αυτό που αγαπάς. Οι θυσίες, ακόμα και οι επιτυχίες έρχονται δεύτερες. Η ουσία είναι ότι κάνεις αυτό που αγαπάς. (…) Όπως συμβαίνει και με μια καλή συνταγή, ο συνδυασμός των αντιτιθέμενων στοιχείων της ζωής μπορεί να είναι αέναος, συνεχώς να ανακαλύπτεται και διαφορετικός για των καθένα. Δυστυχώς, δεν μπορώ να σας δώσω τις δοσολογίες που θα κάνουν αυτή τη ‘συνταγή’ να πετύχει, αλλά ελπίζω πως σας έδωσα την ώθηση για να ψάξετε μόνοι σας.
Και τώρα, μαγειρέψτε! Και ίσως μια μέρα να διαβάζω το δικό σας βιβλίο!»